No 1 Spiralbed – Raveien – 21. mai 2014

No 1 Spiralbed – Raveien – 21. mai 2014

Fortelling no 1: Spiralbed
Sted:
Raveien – ved broen som krysser Riksvei 152
Dato: 21.mai 2015
Aktivister: ÅGG 001, ÅGG 002, ÅGG 003, ÅGG 004, ÅGG 005 og ÅGG 006.
Begrunnelse: Bedet er plassert like ved Raveien, ved broen som krysser Riksvei 152 (Drøbakveien). Området, en privat tomt, har over mange år mer eller mindre blitt til en avfallsplass med byggavfall og søppel fra forbipasserende.
Hva som er gjort: Området ble først ryddet for søppel. Det ble bygget et spiralbed med kantsteiner av betong – som var kastet inn på tomten. Bedet ble fylt med matjord og beplantet. Initiativet ble tatt av ÅGG 001, installasjonen er komponert av hele gruppen.
Planter: Stemorblomst (Viola tricolor), Solsikker (Helianthus annuus), Lupiner (Lupinus), Akeleier (Aquilegia vulgaris), Ringblomst (Calendula officinalis) sådd, Bregner (Polypodiopsida eller Leptosporangiatae), Rødkløver (Trifolium pratense), Marikåpe (Alchemilla) m. fl.
Fortellingens videre historie: Bedet blir jevnlig vannet og klare seg. Det er mye gress omkring som er klippet. Bedet har fått et orange merke ved siden av, som betyr at bedet mulig vil bli fjernet pga byggeprosessen i området ved Raveien.
Offentlig oppmerksomhet: Bedet ble avfotografert og senere presentert i Ås Avis. Les mer

Fra irritasjon til handling
Inititiativtaker ÅGG 001: «Jeg går ofte forbi stedet, over flere år. Flekken har alltid båret preg av lite vedlikehold og forsøpling. Byggematerialer ble  dumpet inn på tomten for noen år siden, og biler parkerer. Slikt et syn er trist og irriterende, når tomten egentlig er en liten grønn oase. Så hvorfor fortsette å irritere seg og vente på at det skal skje noe? Jeg hadde tidligere kommet over artikler om geriljagartnervirksomhet på nettet. En dag tenkte jeg: «If it´s going to be – it´s up to me!» – et utsagn vi pleide å bruke på jobben. Det var da idéen om lokal geriljagartner-virksomhet i Ås ble født. 
Det skal svært lite til for å forskjønne et området. Plukke søppel og plante litt blomster. Et opprop på FB gjorde susen. En vakker vårkveld og i løpet av noen hektiske minutter ble spiralbedet til, spontant og uten en plan. Alle hadde med seg noe, formet det i fellesskap og resultatet ble artig.  I dag gleder jeg meg, hver gang jeg passerer bedet. Det er et blikkfang. Folk stopper opp, titter, diskuterer og funderer. Mye er oppnådd med minimal innsats, irritasjonen er blitt til glede! Og dette var bare begynnelsen.