No 7- Drømmefangeren - Skoleveien - 12. juni 2014

No 7- Drømmefangeren – Skoleveien – 12. juni 2014

Fortelling No 7:  Drømmerfangeren – Installasjon
Sted: Skoleveien
Dato: 12. juni 2014
Aktivist: ÅGG 007
Begrunnelse: Fortelling No 2 og No 4 er laget på grunn av et stort hull midt i veien mellom Garnbutikken og Babylon. Hullet har vært der lenge, men er ikke fylt igjen. Hullet er i kommunalt eie. Fortelling No 4 får nå en drømmefanger i treet over seg.

No 7- Drømmefangeren - Skoleveien - 12. juni 2014

No 7- Drømmefangeren – Skoleveien – 12. juni 2014

Hva som er gjort: Drømmefangeren er hengt opp i ei bjørk som vokser opp fra hjertebedet.
Materialer: Drømmefangeren er laget av en tverrgående eikekvist som er surret rundt med en vivendel. Begge plantene er fra Lillesand. Det er lagt inn en stor svanefjær, sammen med flere andre svanefjær, plukket i Lillesand. Inne i sirkelen er det lagt inn en peilkanfjær fra Sør-Afrika og en annen rovfuglfjær derfra. I tillegg er drømmefangeren pyntet med steiner og hjerteskjell Cerastoderma edule og sandskjell Mya arenaria Linnaeus. Skjellene er vanlige ved stranden og i fjæra – og spiselige. Alle fra Lillesand. Maken skjell finnes også i Drøbak.

Drømmene i Ås (av ÅGG 007)
«Drømmefangeren jeg har hengt opp har vært med meg lenge. Nå er det på tide at den går videre. Jeg har laget den selv. Den passer veldig godt i treet, den skaper stemning. Fjæra som henger under vifter som en propell i vinden og vekker oppmerksomhet. Skaper luftturbulens. Jeg liker å overraske folk. Hvem vil vente at det henger en slik skjør ting i et tre? Den kan bli ødelagt, stjålet av noen. Men likevel vil jeg henge den opp. Jeg vil bo et sted der jeg kan stole på folk, der vi passer på hverandre og hvor jeg kan være kreativ og dele det.

No 7- Drømmefangeren - Skoleveien - 12. juni 2014

No 7- Drømmefangeren – Skoleveien – 12. juni 2014

Drømmefangeren betyr mer. Hvordan kan vi skape et godt lokalsamfunn? Vi kan ikke stoppe å drømme. Da stopper livet. Livet skal være dynamisk. Hvilke drømmer styrer utviklingen i Ås? Jeg har tro på det skapende enkeltmennesket. Det kreative som starter innenfra og lager bevegelser utover som ringer i vann. Hvordan skulle det bli om man ikke bygget et samfunn på enkeltmenneskene? Skal vi ha ovenfra og ned styring eller nedenfra og opp styring? Hvordan støtter kulturen vår den indre veksten av kvaliteter i ethvert menneske – jeg tenker på skolen, oss som medmennesker, demokratiet, måten politikere av og til argumenterer på og slåss om det beste argumentet for å vinne. Vinne hva?? Hvordan får vi til det skapende samarbeidet som gir et vannspeil der ringene kan danse og spille musikk?

Hvem har som oppgave i vår kultur å spørre: «Hei – hvilke drømmer er det du går og bærer på? La meg få høre og la meg få se!» Det er lærere, det er politikere, det er kollegaer, mor, far, datter, onkel, sønn, bestemor og bestefar. Det er deg og meg! Nå har jeg fortalt om noen av mine drømmer. Takk skal du ha, leser.

Jeg oppfordrer alle som går forbi drømmefangeren om å hviske høyt eller lavt noe stort eller lite de drømmer om.

No 7- Drømmefangeren – Skoleveien – 12. juni 2014

No 7- Drømmefangeren – Skoleveien – 12. juni 2014

Om drømmefangere
Drømmefangere kommer fra Ojibwe folket. «Ojibwe folket har en gammel legende om opprinnelsen til drømmefangeren. Fortellere snakker om edderkoppkvinnen, kjent som Asibikaashi; Hun tok vare på barna og folket. Etterhvert som Ojibwe nasjonen spredte til hjørner av Nord-Amerika ble det vanskelig for Asibikaashi å nå alle barna. Mødrene og bestemødrene vevde magiske nett for barna av planter. Drømmefangeren ble hengt over sengen som en beskyttelse mot mareritt når man sov, særlig for barn. I følge Ojibwe så endrer en drømmefanger folks drømmer. Den ville filtrere alle de vonde drømmene og bare tillate gode tanker å nå sinnet. I det solen steg, ville alle de dårlige drømmene forsvinne». (Kilde Wikipedia).

I flere indianersamfunn har de en litt annen forståelse av drømmer enn det vi har. Drømmetilstand er for mange slike kulturer en like viktig tilstand som vår våkne tilstand. I drømmeverdenen kan man være med å skape sin egen fremtid.».
Hilsen ÅGG 007